Hírek

2016.07.13 15:30
2014.05.18 22:35
2013.12.10 20:27

Vásárolj helyi vállalkozásoknál és nyerj a nyugtáiddal!

Vásárolj 3.000 Ft értékben webáruházunkban és minden hónapban értékes ajándékokat nyerhetsz a www.koszonomabc.hu oldalon. 

Részletek IDE kattintva olvashatóak

Egészségpénztár

A mosható pelenkák egészségpénztári számlára elszámolhatók, így kérünk megrendeléskor a Szállítási és Fizetési módnál jelezd,és a csomaghoz ezt is mellékeljük.


Jogszabályi háttér: 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról

Ingyenes szállítás

30.000 Ft feletti rendelés esetén a szállítási költséget mi álljuk!

Fittbaba blog

Blogolásaink mostantól folyamatosan olvashatóak.

Itt a kapható termékeinket igyekszünk részletesebben bemutatni, hogy jobban tájékozódhassatok egy-egy termék tulajdonságáról.

Egyéb, hasznos témákkal is jelentkezünk.

A blogot a képernyő jobb felső sarkában, a vásárlói belépés alatt találjátok meg egy kis ikon "Blog" formájában.

Olvassátok szeretettel:

A Fittbaba.hu csapata

Keress a Facebook-on!

 Pick Pack Pont

Házhozszállítás

Hiányzó termék

Amennyiben olyan terméket rendelsz meg tőlünk, ami nincs készleten, akkor is a lehető leghamarabb igyekszünk beszerezni, melynek idejéről folyamatosan tájékoztatunk.

 

Hírlevél

Fizetési megoldás

Fórum

Nincsenek témák!

Termékajánló

www.fittbaba.hu
+36-30/480-4545
fittbabaemail.com

Elérhetőségünk

TOP termékek

Fittbaba Blog
2013.06.06 09:22

A szobatisztaságra szoktatás

Sok-sok verziót hallottam már a leszoktatásra, mindenkinek megvan saját praktikája és a kezdésre való időpontja. Én azonban, anyuka és szakember szemszögéből egyaránt megvizsgálom ezt a kérdést, így egy alapos leírást készítek.

A szobatisztaságra nevelés egyfajta képesség, amit a gyermekünk megtanul. Akaratlagos tevékenységről van szó, amikor már a gyermek uralja a húgyhólyag és a végbél izmainak működését és képes ezek visszatartására is, vagyis a széklet- és vizeletürítés szándékos működtetését birtokolja.

 

Anyukák, akiknek már több gyermekük van, szívesen osztják meg véleményüket tapasztalataikról, amik igen hasznosak tudnak lenni, sokszor meríthetünk belőle ihletet és alakíthatjuk át úgy, hogy a saját szemléletünknek megfeleljen.

Vannak olyan eset, hogy a gyermekünket addig ültetjük a bilin, amíg nem produkál valamit vagy félóránként bilire ültetjük, hátha lesz eredménye.

Van azonban egy dolog, amit feltétlen figyelembe kell venni, mielőtt belevágnánk ebbe a kényes kérdésbe, mégpedig a gyermekünk.

Konkrétan a gyermekünk testi és szellemi érettsége, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy sikeresek legyünk a folyamatban és gyermekünk is önszántából, ráerőltetés nélkül legyen hajlandó elhagyni a pelenkáját.

Sok vélemény egyet ért abban, hogy 18 hónapos kor előtt semmiképp ne kezdjük el, mert ez előtt az idő előtt nem igazán érettek sem fizikailag, sem pszichésen sem erre a feladatra. Ha esetleg sikerről is a bilibe pisilnie, arra nem igazán van még befolyása, így nem is érti, hogy  a szülők minek is örülnek annyira.

Mik is azok a jelek, ami alapján érett a gyermekünk?

-          megérti, hogy mit szeretnénk tőle, érti a szobatisztasággal kapcsolatos fogalmakat, az elvárt feladatot,

-          képessé vált a záróizmok kontrolljára,

-          egyszerre, nagyobb mennyiségű vizeletet ürít,

-          időnként 3-4 óráig száraz marad a pelenkája, vagyis képessé vált tartani a vizeletét,

-          nagyjából ugyanazon időszakokban ürít székletet,

-          képes néhány percig egy helyben maradni,

-          zavarja a nedves vagy kakis pelenka,

-          érdekli a wc és az is, ami ott zajlikJ

-          szól vagy látod, hogy kakik, leguggol, nyögdécsel, elvonul,

-          örül, ha megdicsérjük,

-          önállósodási törekvései vannak,

-          egyszerűbb utasításokat megért és teljesíti, pl. hozd ide a labdát,

-          érti, hogy el kell pakolni,

-          szól, ha pisil/kakil vagy épp befejezte.

Mielőtt belevágunk, barátkozzunk meg a használni kívánt eszközzel: bilivel, wc szűkítővel vagy fellépős szűkítővel. Mindemellett gyermekünk érdeklődését se törjük le. Alapvető kíváncsisága hajtja ez irányba is, így úgy, mint eddigi élete folyamán, most is az érdeklődése vezeti, érdekli a wc és a pisilés is. Ezeket nyugodtan megnézheti, persze az ésszerűség határain belül. Zárásképp pedig a kézmosással válik rendszeressé e tevékenység.

Magyarázzuk el, mit szeretnénk, majd közöljük vele, hogy szóljon, ha ürítenie kell. Örüljünk és dicsérjük meg, ha szól, még akkor is, ha már késve is tette azt és már a pelenkában végezte a kis-vagy nagydolog.

Mindemellett figyeljük is gyermekünk jelzéseit: játék közben megáll, leguggol, arckifejezése megváltozik, ekkor kérdezzük meg, hogy mehetünk-e a wc-re, ezzel segítjük a választás lehetőségét.

A leszoktatást úgy kezdjük, hogy adjunk a gyermekünkre egy kis bugyit és várjunk. Ahogy megtapasztalja a lábán végig folyó vizelet kellemetlen érzését, úgy igen hamar rájön arra, hogy ez neki nem tetszik és szólni fog, hogy ha ki kell mennie. Persze ilyenkor is előfordulnak balesetek még jó pár napon keresztül, ami teljesen természetes, nem kell belőle ügyet csinálni, szidalmakat, megszégyenítést is kerüljük! A megszégyenítés, mások előtti negatív megítélés még tovább ront a helyzeten.

Ha nem szeretnénk naponta többször átöltöztetni és a vizeletből kimosdatni gyermekünket vagy eleve a környezetünk nem is teszi lehetővé a bugyis megoldást (társasház), azoknak ideális megoldás az Alva és a Pop-In leszoktató pelenkái.

Az is segít, ha tudjuk, mikor szokott üríteni, reggeli és délutáni ébredés után, akkor már rá is adhatjuk az Alva vagy Pop-in leszoktató pelenkát, és figyeljük, hogy mikor fog jelezni.

A pelenka belseje bambuszból készül, a balesetek megelőzését szolgálja. Alatta 2 rétegű mikroszálas anyag található, a külső része pedig vízhatlan PUL réteg.  Formája olyan, mint a hagyományos bugyié, így könnyen, a gyermek maga is fel-le tudja venni és használni anélkül, hogy segítséget kérne, így az önállóság elindításában is segít.

Ha mégis a pelenkába történik a vizeletürítés, a lakás nem úszik el, ugyanakkor a gyerkőcöt nem tartja szárazon, vagyis zavarni fogja a nedves érzés, így ezt a kellemetlenséget elkerülve hamar jelezni fogja, hogy wc-re kell mennie.

Nagyon figyelni kell arra, hogy túlzott jelentőséget ne tulajdonítsunk ennek a folyamatnak. Ugyanis ha sürgetjük, erőltetjük, akkor azt a gyermek negatívan is használhatja „ellenünk”. Pszichológusok tanulmányai a serdülőkori, felnőttkori érzelmi feszültségek, szorongások kapcsán jelentkező hasmenés vagy épp székrekedés hátterében a helytelen szobatisztaság áll.

Ha elkövettük azt a hibát, hogy hamarabb akartunk kezdeni, mint ahogy azt gyermekünk fejlettsége megengedte volna és ellenállásba ütköztünk a gyermek részéről, akkor 2-3 hétig hanyagoljuk a kérdést és térjünk rá vissza 2-3 hét elteltével.

 

Hároméves korban már általában szobatiszták a gyermekek, de még nem ágytiszták, vagyis még éjszakai bepisilések előfordulhatnak. Ilyenkor még általában pár hónap szükséges ahhoz, hogy az éjszakai pelenka is lekerüljön.

Webáruház készítés