Hírek

2016.07.13 15:30
2014.05.18 22:35
2013.12.10 20:27

Vásárolj helyi vállalkozásoknál és nyerj a nyugtáiddal!

Vásárolj 3.000 Ft értékben webáruházunkban és minden hónapban értékes ajándékokat nyerhetsz a www.koszonomabc.hu oldalon. 

Részletek IDE kattintva olvashatóak

Egészségpénztár

A mosható pelenkák egészségpénztári számlára elszámolhatók, így kérünk megrendeléskor a Szállítási és Fizetési módnál jelezd,és a csomaghoz ezt is mellékeljük.


Jogszabályi háttér: 1993. évi XCVI. törvény az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról

Ingyenes szállítás

30.000 Ft feletti rendelés esetén a szállítási költséget mi álljuk!

Fittbaba blog

Blogolásaink mostantól folyamatosan olvashatóak.

Itt a kapható termékeinket igyekszünk részletesebben bemutatni, hogy jobban tájékozódhassatok egy-egy termék tulajdonságáról.

Egyéb, hasznos témákkal is jelentkezünk.

A blogot a képernyő jobb felső sarkában, a vásárlói belépés alatt találjátok meg egy kis ikon "Blog" formájában.

Olvassátok szeretettel:

A Fittbaba.hu csapata

Keress a Facebook-on!

 Pick Pack Pont

Házhozszállítás

Hiányzó termék

Amennyiben olyan terméket rendelsz meg tőlünk, ami nincs készleten, akkor is a lehető leghamarabb igyekszünk beszerezni, melynek idejéről folyamatosan tájékoztatunk.

 

Hírlevél

Fizetési megoldás

Fórum

Nincsenek témák!

Termékajánló

www.fittbaba.hu
+36-30/480-4545
fittbabaemail.com

Elérhetőségünk

TOP termékek

Fittbaba Blog
2013.06.03 15:33

UV védelem nyárra, avagy fizikai fényvédelem és uv ruha

UV védelem nyárra, avagy fizikai fényvédelem és uv ruha.

Bár az időjárás alapján a nyár még várat magára, azonban így nyerünk egy kis időt arra, hogy átgondoljuk, vajon hogyan is biztosítsuk saját és gyermekeink fényvédelmét.

Erre a kérdésre nálunk 1 éve, kisfiam 1 éves kora után került sor. A megszületése után ezen még nem is gondolkodtunk, ugyanis tavaszi gyerkőc révén abban az évben ki sem vittük napra. A nagy melegben szinte végig terasz alatt volt, még árnyékba sem került. A babakocsiban pedig mindig napellenzővel és napernyővel védtük bőrét. Ilyenkor mindig gondolni kell nemcsak a direkt, hanem a szórt UV sugarakra is, melyek akár borult időben a felhőkön keresztül is érhetnek bennünket.

Hordozóban könnyebb volt a helyzet, ott egy jó kis sapkával máris megoldottuk a problémát.

Azt kell, mondjam, hogy abban az első évben, napközben szinte ki sem mozdultunk, csak este olyan 6 óra körül. Így semmi pirosodás nem is fordult elő. Mindenkinek ezt ajánlanám, vagyis 1 éves kor előtt tűző napra, illetve 10-16 között napra a gyermekünket.

Ez lehet, hogy furcsán hangzik, hogy egész nyáron lakásban meg erkély alatt, de úgy gondoltuk, lesz még bőven arra ideje, hogy napon legyen, és hosszú távról visszatekintve az az egy év nem is olyan sok. Így is van, már most is így látjuk.

A következő évben, ahogy írtam, 1 éves kor után viszont már gondolnunk kellett a fényvédőkre, hisz már igen mozgékony, járó gyerkőcről volt szó.

Ekkor ültünk le a gép elé és kezdtük nézegetni, vajon melyik, reklámokból ismert vagy boltok polcaink előkelő helyen helyet foglaló napkrém az, ami szóba jöhet. Mivel már várandósság alatt is lekezdtük a natúr szemléletet, azóta pedig egyre inkább hajlunk az öko-és biotermékek felé, így a neten keresgélve csak azt vettük észre, hogy igen nehéz dolgunk van. Rengeteg termék, rengeteg összetétel, de sokról azt sem tudtuk, mi is az valójában. Olyat pedig nem kenek a gyermekemre, amiről fogalmam sincs, mi is az.

Ennek kapcsán fedeztünk fel igen sok olyan összetevőt, amit érdemes kerülni. Férjem volt ennek nagy kutatója, sok éjszakát töltött a gép előtt, hogy kiválassza a számunkra ideális terméket.

Egyszer csak jött a felismerés: országunkban nincs is ilyen! Legalábbis amit mi szerettünk volna, olyan nem volt. Mindben volt valami olyan összetevő, amit igyekeztünk elkerülni. Így újabb kutatás kezdődött.

Amellett pedig, hogy lekezdtük keresni az optimális fényvédelmet, rábukkantunk az UV ruhára, amely csuklótól bokáig tart és 50 faktoros fényvédelmet nyújt.  Így megvolt az ideális kombináció.

                                      

Nézzük csak a ruhát.

Ez egy olyan, gyorsan száradó ruha, amelyet könnyű feladni és levenni, valamint gyorsan szárad, néhány óra múlva már ismét bevethető.  Anyaga tapintásra hasonlít a használatos fürdőruhák anyagához. Ami még igen jó benne, hogy a gyerkőc vizes testét melegen tartja, így amikor levettem a vizes ruhát, nem volt hideg a gyermek.

Ráadásul a vízből kijövet igen hamar lefolyik róla a víz, csak nedves marad. Abszolút kényelmes, jól lehet benne mozogni. Nem gátol a mozgásban sem a vízparton, sem a vízben. A pelenkacsere is gyorsan és egyszerűen kivitelezhető.

Nemcsak a strandon, de nyaralás alatt, a szárazföldön való játékhoz is feladtuk, egyszer sem volt melege benne kisfiunknak. Ha pedig pacsálni támadt kedve, azt is megtehette, nem kellett naponta nem is tudom hányszor átöltöztetni.

 

Ami a legjobb volt az egészben, hogy nálunk nem volt az a tipikus látvány, amikor az anyukák hajkurásszák a gyermeküket, hogy bekenhessék és sokszor fel is adják a krémezést témáját.

Így mi ezt megúsztuk, csak ráadtuk és már mehetett is. Ráadásul 50 faktoros védelmet ad, így csak a kinn maradó részeket (arc, kézfej és lábfej) kellett bekenni, ami aztán nem tartott sokáig.

Egy- és kétrészes verzióban is létezik, mindenkinek el át kell gondolnia, számára és gyermekének melyik a praktikusabb. Nagy különbség nincs, tényleg csak annyi, hogy melyiket tartjuk kényelmesebb megoldásnak.

                                   

 

 

Ha pedig komplett védelmet szeretnénk, érdemes kiegészítenünk sapkával és neoprén bugyival is a készletünket.

A sapka szintén 50 faltoros fényvédelmet nyújt, így a fejtető is abszolút védelemben van.

A neoprén bugyi pedig egy remek találmány! Képzeljük csak el a gyermekünket az úszópelenkájával és annak súlyával. Biztos, hogy mindenki szeme előtt ott a látvány, amikor kivesszük a medencéből a gyermekünket és gyorsan cseréljük is az eldobható pelenkáját, mert egyrészt a víz miatt hűvösen tartja a gyermeket, másrészt a súlya miatt pedig nehezíti és kényelmetlenné teszi a mozgást. Hát erre kínál megoldást ez a bugyi.

Amellett, hogy átengedi a vizet (és a vizeletet is, mert ezt semmilyen pelenka nem tartja magában), egyben melegen is tartja a gyermeket. Ez különösen a meg-és felfázás megelőzésében igen fontos, hisz a téli medencés pancsolás után a nyári, esetenként hűvösebb víz ideális teret nyújt az ilyen jellegű megfázásoknak. Ezzel a neoprén bugyival ezt megelőzhetjük.

Nekünk praktikus volt a neoprén uv ruha is. Nyáron ugyanis az ember betervezhet egy-egy külföldi nyaralást is, illetve előre lefoglalhat belföldi utat is.

Sajnos azonban az időjárás nem mindig kegyes hozzánk és előfordul, hogy a jó előre lefoglalt nyaralásunk idején bizony kevésbé süt a nap és a víz sem olyan meleg. Ekkor bánatosodunk, hogy a rossz idő miatt nem igazán tudunk fürdeni, mert bár a felnőttnek még jó lenne a víz, de a gyermeknek hosszú időre nem. Ilyenkor általában jön az a megoldás, hogy a gyermeknek ne legyen rossz érzés, hogy inkább le sem megyünk a vízpartra, hogy ne fájjon a szíve, vagy ha le is megyünk, csak nagyon rövid időre, de ekkor meg birkóztunk vele, hogy ugyan jöjjön már ki a vízből, mert már szép lila a szája.

Bár a didergő gyermek még a nagy melegben is gyakori látvány, különösen az, hogy a szülő mit meg nem tesz azért, hogy megpróbálja kicsalni a vízből.

Hát ekkor csak a gyerkőc felkapja a neoprén uv ruháját és amellett, hogy nem fázik, még a kisütő nap káros hatásaival szemben is ideális védelmet nyújt. Nem beszélve a külföldi tengerekről, ahol eleve hidegebb a víz, ilyenkor igencsak jól jöhet egy ilyen ruha.

                     

A másik verziója a kisebbeknek készül, akár babaúszásra is tökéletes, mert melegen tart, így a főként téli időszakos tanfolyamon sem kell a megfázással küzdenünk. Nyáron pedig a rövid ideig tartó pancsoláshoz tud ideális védelmet nyújtani.

 

                                                     

Ezekkel a ruhákkal az volt a jó, hogy a krémezésre nem is kellett nagyon figyelni. Egyedül csak a szabadon maradt részeket kentük: kézfej, lábfej, arc. Így jelentősen lehetett spórolni a krémek megvásárlásával, valamint megkíméltük magunkat attól a procedúrától, hogy hajkurásszuk a gyermeket, mert nem engedi magát bekenni, (itt sokan fel is adják, inkább nem kenik), nem beszélve a biztonságról is, ugyanis a krémek után igencsak csúszóssá válik a test, így a járni még nem tudó gyermek lubickoltatása igen nagy odafigyelést igényel.

Nálunk mindkettő kitűnően vizsgázott, így csak ajánlani tudjuk másoknak is a könnyű és önfeledt nyaralásért.

Megjegyezném, hogy a tavaly vásárolt 1-2 évesejkre való ruha idán is jó lesz, pedig kisfiam igen sokat nőtt. 

Így, ha kiszámoljuk, hogy két évig használhatjuk a ruhát, akkor már bőven olcsóbban jövünk ki, mintha naptejeket vásárolnánk.

Akkor következzenek a fényvédők.

Először is tisztázzuk le a fogalmakat. Ugyanis eddig csak kémiai fényvédőket kerestünk.

A fényvédelem 3 típusát különítjük el: mechanikai (ruházat) védelem – erről szólt az uv ruha, szisztémás (különböző betegségekben alkalmazzák a lokális készítményekkel kombinálva) védelem és lokális védelem. Ez utóbbit részletezem ki.

A lokális fényvédők két csoportját különítjük el: fizikai és kémiai.

A fizikai fényvédők nem szívódnak be a bőrbe, hanem a bőrre kenve ott fejtik ki napvédő hatásukat, visszaverik a káros sugarakat, UVA és UVB sugarakat is. Emellett nem irritálnak, az érzékeny területek is kenhetőek vele (fül,orr), hátránya, hogy enyhén fehér réteget képez, emiatt is szorultak háttérbe a kémiai szerek megjelenésével. Felkenés után azonnali védelmet ad. Ide tartozik a cink-oxid és a titán-dioxid (a teljesség igényével ide tartozik még az alumínium-hidroxid, vas-oxid, magnézium-szilikás és kaolin, bár ezeket a krémeinkben nem ajánljuk)

A cink-oxidról vannak cikkek annak káros hatása miatt, azt azonban tudni kell, hogy csak a nanoszemcsésre igaz ez, mivel olyan kicsi a szerkezete, hogy fel tud szívódni és bejut a szervezetbe. Hangsúlyozom, hogy mi a nem nanoszemcsés verziót használjuk és javasoljuk.

A titán-dioxid még inkább megosztó, arról sokkal több vita folyik, hogy jó-e vagy sem. Mi emiatt jobbnak láttuk kihagyni, több szakértői cikk elolvasása után.

Fontos megjegyeznem, hogy mivel visszaverik a fényt, ezért 1 éves kor alatt teljes testfelületen alkalmazni nem javasolt, mivel a kisbabák hőháztartása ilyenkor igen labilis és egy ilyen krémmel megakadályozhatjuk a megfeleő hőleadást. (a kémiai pedig beszívódik és az összetétele bejuthat a szervezetbe is).

Ezzel szembe a kémiai fényvédők beszívódnak a bőrbe, és ott nyelik el az UV sugarakat. Mivel beszívódik, bekerülhet a véráramba is, vagyis ott további hatásokat fejt ki, allergiát is okozhat. Másik tulajdonsága, hogy napsugárzás hatására egy része lebomlik, emiatt kell 2 óránként krémezni. Néhány termékben kombinálva alkalmazzák a fizikai fényvédőkkel.

Negatív hatású összetételeit a tudatosvásárló.hu oldalról írtam ide:

Kritikus fényvédőanyagok
A legújabb vizsgálatok szerint egyes kémiai fényvédő filterek (benzofenonok, amelyek UV-B és UV-A szűrők)  úgy is károsíthatják az egészséget, hogy szabadgyököket szabadítanak fel és fényérzékennyé teszik a bőrt:
Benzophenone-1 (BP-1),
Benzophenone 2 (BP-2), 
Benzophenone-3 (BP-3), vagy Oxybenzone nemcsak allergizál, de egyes kísérletek szerint a májat is károsíthatja, sőt állatkísérleteknél hormonszerű hatást is kimutattak. Csak 0,5% -tól kötelező feltüntetni a készítményen, hogy "oxibenzonumot tartalmaz!".

Homosalate (HMS): - kémiai filter az UV-B sugarakat szűri ki, allergizálhat és ez esetben is feltételezik a hormonhatást.
Homomenthylsalicylate: hormonhatással lehet számolni
4-Methylbenzylidene camphor (4-MBC): egyes szakértők szerint instabil UV-B filter, negatív anyagnak tartják, amely allergiát is kiválthat
A 3-Benzylidene camphor (3-BC): - kémiai fényvédő, szintén problémás anyag.
Octyl methoxy-cinnamate (OMC),
Octyl-dimethyl PABA (OD-PABA),
Benzyliden-norbornanon anyagok allergizálhatnak, s a hormonhatást ezeknél sem zárják ki.

Fontos megjegyezni, hogy a napfény által okozott bőrkárosodások 50-80%-át gyermekkorban szerezzük, így különösen fontos lenne a megelőzés!

Kiegészítésként ugyanolyan fontos a sapka, valamint a jó minőségű napszemüveg. Ez utóbbi jelentősége abban áll, hogy elkerülhetjük az ún. hóvakságot, ami átmeneti látászavart okoz akár télen, a hó hatására, de nyáron is, amikor a nap a szemünkbe süt.

Rendkívül fontosnak tartom a nyári árnyékolást babakocsiknál. Sokszor látom a jó időben vízszintesen fektetett csecsemőket tekeregni a mózesban, mert a szülő lehúzza az árnyékolót, hogy kapjon már napfényt az a szegény gyermek, legyen neki D-vitaminja, közben meg majd kiég a szeme. Higgyük el, ami nekünk nem jó, az a gyermekünknek sem az. Próbáljuk ki tűző napsütésben hátradőlni és az ég felé nézni tartósan anélkül, hogy lefordulnánk vagy becsuknánk a szemünket. Ugye, hogy nehéz. Gondoljunk tehát a gyermekeinkre is, árnyékolás és napszemüveg!

Tehát induljunk ki abból, hogy ha mértékkel napozzunk, megfelelő ruházatban és fényvédelemmel, 10-16 között nem megyünk tűző napra, akkor nem is kell többet foglalkoznunk a káros hatásokkal, hanem egyszerűen csak élvezhetjük a nyaralást.

 

Webáruház készítés